Пређи на главни садржај

Babka sa lešnikom i kremom

Za testo:
300 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike šećera
125 ml mleka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika pavlake
1 jaje

Za fil:
200 g mlevenog pečenog lešnika
2 kašike prah šećera
120 g krema
2 kašike mlevene plazme
100 ml mleka

Za premazivanje:
1 žumance
2 kašike mleka
1 kašika javorovog sirupa

U činiju za mešenje sipati brašno, suvi kavasac, šećer i so.
U posebnoj činiji sjediniti toplo mleko, pavlaku, ulje i jaje, pa dodati u činiju sa brašnom i zamesiti testo.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti oko 1.5 - 2 sata na toplom. 
Napraviti fil. U posudi izmešati pečeni mleveni lešnik, prah šećer, eurokrem, mlevenu plazmu i mleko.
Nadošlo testo rastanjiti u pravougaonu ploču i premazati ga filom.
Uviti u rolat, pa ga iseći po dužini. Uplesti oba kraja, okrećući preseke na gore.
Prebacite upletenu babku u vekna pekač i ostavite još 30-45 minuta da narasta.
Kada je narasla, premažite je četkicom mešavine žumanca, mleka i javorovog sirupa i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Posle prvih dvadeset minuta pokrite aluminijumskom folijom da ne izgori. Proverite štapićem za ražnjić da li je pečena - bitno je da ne ostaje testo, fil je ok. Poslednjih 5-7 minuta pecite bez folije da porumeni. Desetak minuta neka sa hladi u plehu, a zatim izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.







Коментари

Popularno

Kolač sa jagodama i slatkom pavlakom

Babka sa čvarcima i sirom

Translate