Za testo:
Izvadite i premažite odmah medom. Desetak minuta neka sa hladi u plehu, a zatim izvadite na rešetku da se potpuno ohladi. Isecite i uživajte u ukusu i šarama!
300 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike šećera
125 ml mleka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika pavlake
1 jaje
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike šećera
125 ml mleka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika pavlake
1 jaje
Za fil od kupina:
4 kašike džema od kupina
1,5 kašičica gustina
1,5 kašičica gustina
Za fil od sira:
150 g krem sira
4 kašike šećera u prahu
2 kašike mleka u prahu
1 kašičica gustina
4 kašike šećera u prahu
2 kašike mleka u prahu
1 kašičica gustina
Za premazivanje:
1 žumance
3 kašike mleka
1 kašika javorovog sirupa
1 žumance
3 kašike mleka
1 kašika javorovog sirupa
1 kašika meda
U činiju za mešenje sipati brašno, suvi kavasac, šećer i so.
U posebnoj činiji sjediniti toplo mleko, pavlaku, ulje i jaje, pa dodati u činiju sa brašnom i zamesiti testo.
Džem izmešati sa gustinom i ostaviti na stranu. U drugoj činiji izmešati krem sir, gustin, prah šećer i mleko u prahu.
Nadošlo testo rastanjiti u pravougaonu ploču, premazati ga filom od kupina, a preko staviti fil od sira.
Uviti u rolat, pa ga iseći po dužini. Uplesti oba kraja, okrećući preseke na gore.
Prebacite upletenu babku u vekna pekač i ostavite još 30-45 minuta da narasta.
Kada je narasla, premažite je četkicom mešavine žumanca, mleka i javorovog sirupa i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Posle prvih dvadeset minuta pokrite aluminijumskom folijom da ne izgori. Proverite štapićem za ražnjić da li je pečena - bitno je da ne ostaje testo, fil je ok. Poslednjih 5-7 minuta pecite bez folije da porumeni.
Izvadite i premažite odmah medom. Desetak minuta neka sa hladi u plehu, a zatim izvadite na rešetku da se potpuno ohladi. Isecite i uživajte u ukusu i šarama!
****
Druga babka na slici je sa džemom od smokvi i orasima.
Za nju je potrebno 4 kašike džema od smokvi, malo cimeta i 100 g mlevenih, pre toga malo zapečenih oraha. Sve se to izmeša u kompaktnu smesu i time se nafiluje testo. Postupak je isti kao kod ove babke sa kupinama.
Коментари
Постави коментар