Пређи на главни садржај

Babka sa kupinama i sirom

Za testo:
300 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike šećera
125 ml mleka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika pavlake
1 jaje

Za fil od kupina:
4 kašike džema od kupina
1,5 kašičica gustina

Za fil od sira:
150 g krem sira
4 kašike šećera u prahu
2 kašike mleka u prahu
1 kašičica gustina

Za premazivanje:
1 žumance
3 kašike mleka
1 kašika javorovog sirupa
1 kašika meda

U činiju za mešenje sipati brašno, suvi kavasac, šećer i so.
U posebnoj činiji sjediniti toplo mleko, pavlaku, ulje i jaje, pa dodati u činiju sa brašnom i zamesiti testo.

Pokriti prozirnom folijom i ostaviti oko 1.5 - 2 sata na toplom. U međuvremenu, napraviti filove.


Džem izmešati sa gustinom i ostaviti na stranu. U drugoj činiji izmešati krem sir, gustin, prah šećer i mleko u prahu.


Nadošlo testo rastanjiti u pravougaonu ploču, premazati ga filom od kupina, a preko staviti fil od sira.
Uviti u rolat, pa ga iseći po dužini. Uplesti oba kraja, okrećući preseke na gore.
Prebacite upletenu babku u vekna pekač i ostavite još 30-45 minuta da narasta.


Kada je narasla, premažite je četkicom mešavine žumanca, mleka i javorovog sirupa i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Posle prvih dvadeset minuta pokrite aluminijumskom folijom da ne izgori. Proverite štapićem za ražnjić da li je pečena - bitno je da ne ostaje testo, fil je ok. Poslednjih 5-7 minuta pecite bez folije da porumeni.

​Izvadite i premažite odmah medom. Desetak minuta neka sa hladi u plehu, a zatim izvadite na rešetku da se potpuno ohladi. Isecite i uživajte u ukusu i šarama!

****
Druga babka na slici je sa džemom od smokvi i orasima.
Za nju je potrebno 4 kašike džema od smokvi, malo cimeta i 100 g mlevenih, pre toga malo zapečenih oraha. Sve se to izmeša u kompaktnu smesu i time se nafiluje testo. Postupak je isti kao kod ove babke sa kupinama.







Коментари

Popularno

Babka sa lešnikom i kremom

Kolač sa jagodama i slatkom pavlakom

Babka sa čvarcima i sirom

Translate