Potrebno:
Fil:
Za premazivanje:
300 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca
125 ml mleka
1 kašika pavlake
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca
125 ml mleka
1 kašika pavlake
3 kašike maslinovog ulja
Fil:
200 g spanaća
200 g sitnog sira
200 g sitnog sira
Za premazivanje:
1 prepeličje jaje
2 kašike mleka
1 kašika maslinovog ulja
po potrebi suncokretove semenke (ili mak ili crni susam)
2 kašike mleka
1 kašika maslinovog ulja
po potrebi suncokretove semenke (ili mak ili crni susam)
Zagrejati mleko, pa dodati maslinovo ulje, pavlaku, jaje i sve izmešati. Dodati u brašno, pa zamesiti testo, najpre špatulom, a zatim kratko rukom uz dodatak najviše 30g brašna.
Pokriti folijom i ostaviti 1.5 - 2 sata.
U međuvremenu pripremiti fil. Spanać (briketi) kratko prodinstati, dodati malo vegete i izmešati, a zatim ocediti da nema tečnosti, pa štapnim mikserom potpuno usitniti. Ohlađen izmešati sa sirom.
Testo podeliti na dva jednaka dela. Prvi deo staviti na papir za pečenje i rastanjiti u krug. Preneti na pleh u kom će se peći.
U sredinu staviti malo fila, a zatim i u krug, ostavljajući mesta 2 cm od ivice. Rastanjiti drugi deo testa, pa staviti preko i spojiti krajeve. U sredinu staviti činiju i pritisnuti. Iseći na 24 dela do činije i svaki deo okrenuti presekom na gore. Pokriti krpom i ostaviti malo u plehu da naraste dok se zagreje rerna.
Umutiti prepeličje jaje i mleko, pa premazati celu pogaču. U sredinu staviti semenke po želji (efektnije je crni susam, ali ja sam imala suncokret :) ), pa staviti da se peče 25 minuta na 180 stepeni.
Pred kraj okrenuti pleh, da se ispeče podjednako sa svih strana. Izvaditi i malo prohladiti u plehu, a zatim prebaciti na rešetku. Poslužiti toplu, mada je lepa i meka i sledećeg dana (ako uopšte išta preostane).
Коментари
Постави коментар