Пређи на главни садржај

Mrvičasta pita - orasi, džem od smokvi

Za testo:
100 g margarina
3 žumanca
3 kašike šećera
3 kašike pavlake
300 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za premazivanje:
150 g džema od smokvi

Za nadev:
3 belanca
prstohvat soli
100 g šećera
150 g mlevenih oraha
U posudi za mešenje žicom za mućenje sjediniti margarin sobne temperature, žumanca, šećer i pavlaku, pa dodati mešavinu brašna i praška za pecivo i zamesiti testo. 
Testo podeliti na dva dela (kod mene je to bilo po 300g), svaki deo zamotati u prijanjajuću foliju, pa jedan ostaviti u frižider, a drugi u zamrzivač.
Ohlađeno testo iz frižidera rastanjiti na veličinu pleha (30x20), prebaciti ga u pleh i malo izbockati viljuškom.
Premazati ga ravnomerno džemom od smokvi (i neki drugi bi bio dobar, na primer od šljiva ili kajsija, samo da su gušći).

Za nadev umutiti belanca sa prstohvatom soli i šećereom u čvrst šne, pa špatulom lagano umešati orahe. Smesu ravnomerno rasporediti preko džema. Odozgo narendati testo iz zamrzivača.

Peći oko 40 minuta na 180 stepeni, odnosno dok ne porumeni. Dobro ohladiti, najbolje preko noći, jer se lakše seče, pa posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Originalna ideja je odavde.

Коментари

Popularno

Jaffa rozen kocke

Pecivo sa pekanima i javorovim sirupom

Čoko-nugat rozen kocke

Translate