Пређи на главни садржај

Gabriela kolač

Za koru:
4 belanca
prstohvat soli
80 g šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika prezle

Za krem:
300 ml mleka
4 žumanaca
40 g brašna
80 g šećera
100 g maslaca 

Po originalnom receptu trebalo bi 160 g maslaca, za mene je to bilo previše, pa fil nema baš čvrstine i malo teže se kolač lepo iseče. Ako vam je bitno da izgleda kao kocke, onda stavite punu meru maslaca i brašno povećajte za 10 - 15g.


U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i mutite mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg.

Dodajte mlevene orahe pomešane sa prezlom i špatulom lagano sjedinite, pazeći da sneg ne splasne.
Pleh za tortu obložite pek papirom i rasporedite smesu. Poravnajte i stavite u zagrejanu rernu na 160 stepeni da se peče 30 minuta.

Ohlađenu koru presecite na dva dela, tako da dobijete dve kore.

U polovini mleka žicom razmutite žumanca i brašno tako da ne bude grudvica. Drugu polovinu mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer pa zagrevajte do vrenja. Sada sklonite sa šporeta, ulijte smesu sa žumancima, mešajući žicom, pa vratite na šporet i mešajući skuvajte krem kao puding.

Pokrite prozirnom folijom pa ohladite do sobne temperature.

Ohlađen krem najpre mikserom izradite da postane potpuno gladak, pa mu dodajte komad po komad omekšalog maslaca sobne temperature i sve lepo sjedinite mikserom u penast krem.

Na tacnu stavite jednu koru, nanesite fil i poravnajte, pa preko stavite drugu koru. Ostavite da se ohladi preko noći, a zatim secite na kocke.

Možete posuti šećerom u prahu ili ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.





Коментари

Popularno

Jaffa rozen kocke

Pecivo sa pekanima i javorovim sirupom

Čoko-nugat rozen kocke

Translate