Za kore:
Manje plehove naprskati sprejem za pečenje, sipati i poravnati smesu i peći 20 minuta na 175 stepeni, odnosno dok blago ne počne da tamni i treba da se odvoji od ivica pleha. Izvaditi pečene kore na rešetku da se ohlade.
U šerpicu staviti čokoladu i slatku pavlaku, zagrejati i otopiti čokoladu, a zatim preliti tortu. Ostaviti preko noći, a zatim poslužiti.
Na moje iznenađenje, kore su bile jako sočne i cela torta je kremasta. Na prvi pogled, možda deluje suvo, ali, verujte, to je varka zbog maka. Čak i kad sam je sekla, očekivala sam da su kore tvrđe, ali nož je samo proleteo - nema razlike između fila i kora. Neobičan je spoj ukusa, preporučujem da probate! Ideja je odavde.
100 g maka
250 ml mleka
240 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
200 g margarina
200 g šećera
3 jajeta
250 ml mleka
240 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
200 g margarina
200 g šećera
3 jajeta
Fil od kupina:
450 g kupina
2 kašike šećera
1 kašika gustina
2 kašike šećera
1 kašika gustina
Mascarpone fil:
250 g mascarponea
200 ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
Čokoladna glazura:
150 g čokolade
120 ml slatke pavlake
Staviti u šerpicu mleko i zagrejati, pa kada provri, dodati mak i ostaviti da se ohladi.
Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Umutiti margarin sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje i dobro umutiti. Zatim dodati polovinu mešavine brašna, pa zatim mak, a na kraju ostatak brašna i dobro sjediniti mikserom. Smesu podeliti na tri dela (ja sam merila po 385 g da kore budu jednake).
120 ml slatke pavlake
Staviti u šerpicu mleko i zagrejati, pa kada provri, dodati mak i ostaviti da se ohladi.
Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Umutiti margarin sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje i dobro umutiti. Zatim dodati polovinu mešavine brašna, pa zatim mak, a na kraju ostatak brašna i dobro sjediniti mikserom. Smesu podeliti na tri dela (ja sam merila po 385 g da kore budu jednake).
Manje plehove naprskati sprejem za pečenje, sipati i poravnati smesu i peći 20 minuta na 175 stepeni, odnosno dok blago ne počne da tamni i treba da se odvoji od ivica pleha. Izvaditi pečene kore na rešetku da se ohlade.
Kupine staviti u šerpicu sa 100 ml vode i šećerom, pa kuvati desetak minuta. Štapnim mikserom usitniti, a zatim dodati razmućen gustin i prokuvati još minut - dva dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Mascarpone umutiti sa prah šećerom (možete ovde dodati više šećera, ako volite slađe), pa dodati slatku pavlaku i mutiti dok se količina ne poveća i postane kremasta.
Kore blago poprskati mlekom. Na prvu naneti polovinu fila od kupine. Preko staviti sledeću koru, pa je premazati trećinom fila od mascarponea. Preko staviti treću koru. Premazati je filom od kupina, a odozgo i oko torte naneti fil od mascarponea.
Kore blago poprskati mlekom. Na prvu naneti polovinu fila od kupine. Preko staviti sledeću koru, pa je premazati trećinom fila od mascarponea. Preko staviti treću koru. Premazati je filom od kupina, a odozgo i oko torte naneti fil od mascarponea.
U šerpicu staviti čokoladu i slatku pavlaku, zagrejati i otopiti čokoladu, a zatim preliti tortu. Ostaviti preko noći, a zatim poslužiti.
Na moje iznenađenje, kore su bile jako sočne i cela torta je kremasta. Na prvi pogled, možda deluje suvo, ali, verujte, to je varka zbog maka. Čak i kad sam je sekla, očekivala sam da su kore tvrđe, ali nož je samo proleteo - nema razlike između fila i kora. Neobičan je spoj ukusa, preporučujem da probate! Ideja je odavde.
Коментари
Постави коментар