Za testo:
300 g brašna
1 kesica suvog kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
140 ml mleka
1 kašika kisele pavlake
3 kašike maslinovog ulja
1 jaje
1 kesica suvog kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
140 ml mleka
1 kašika kisele pavlake
3 kašike maslinovog ulja
1 jaje
Fil od maka:
125 ml mleka
100 g maka
1 kašika meda
1 kašika šećera
30 g maslaca
1 kašičica gustina
100 g maka
1 kašika meda
1 kašika šećera
30 g maslaca
1 kašičica gustina
Fil od oraha:
125 ml mleka
150 g mlevenih oraha
1 kašika meda
1 kašika šećera
30 g maslaca
1 kašičica gustina
150 g mlevenih oraha
1 kašika meda
1 kašika šećera
30 g maslaca
1 kašičica gustina
I još:
po potrebi prah šečer
3 kašike maslinovog ulja
3 kašike maslinovog ulja
U vanglu za mešenje dodati brašno, suvi kvasac, šećer i so i izmešati. U drugoj posudi zagrejati mleko, umešati pavlaku, ulje i jaje, pa dodati u posudu sa brašnom i zamesiti testo špatulom, a na kraju kratko i rukom. Oblikovati u kuglu, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti na toplom da narasta (ja sam držala oko sat i po).
Pripremiti fil od maka - u šerpicu staviti mleko, šećer, med i margarin i zagrevati dok se sve ne istopi i mleko proključa, a zatim skinuti sa šporeta, pa umešati mak izmešan sa gustinom. Takođe kratko izmešati, pa ostaviti da se hladi.
Za fil od oraha staviti mleko, šećer, med i margarin u šerpicu i mešati dok ne provri i dok se sve ne istopi, a zatim umešati orahe izmešane sa gustinom. Skinuti sa šporeta i mešati još minut - dva, a zatim ostaviti da se hladi.
Nadošlo testo podeliti na dva dela. Svaki deo rastanjiti što tanje u pravougaonu ploču, otprilike istih dimenzija. Jedan deo premazati filom od oraha, a drugi filom od maka, pa urolati. Prebacizi u pleh na pek papir, pokriti krpom i ostaviti pola sata da narasta.
Rernu zagrejati na 180 stepeni, a štrudlice četkicom premazati maslinovim uljem. Peći oko 20 minuta, zatim prebaciti aluminijumsku foliju preko, pa peći još 20 minuta. Na kraju skinuti foliju i ostaviti da se korica zapeče i lepo porumeni oko 5-7 minuta.
Izvaditi iz rerne i prebaciti na žicu za hlađenje. Kada se ohladi iseći i posuti prah šećerom.
Коментари
Постави коментар