Za koru:
6 belanaca
90 g šećera
30 g brašna
1 kesica praška za pecivo
140 g mlevenog badema
2 kašike mlevenog spekulas keksa
90 g šećera
30 g brašna
1 kesica praška za pecivo
140 g mlevenog badema
2 kašike mlevenog spekulas keksa
Za fil:
6 žumanaca
4 kašike šećera
20 g gustina
300 ml bademovog mleka
200 g mascarponea
2 kašike krema sa komadićima vafla
3 kašike mlevenog spekulas keksa
4 kašike šećera
20 g gustina
300 ml bademovog mleka
200 g mascarponea
2 kašike krema sa komadićima vafla
3 kašike mlevenog spekulas keksa
Za ukrašavanje:
po potrebi celi i mleveni spekulas keksići
Za koru umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam. Posebno izmešati brašno, prašak za pecivo, mleveni badem i mleveni spekulas keks, pa iz dva puta umešati u belanca i lagano špatulom izmešati. Preručiti u pleh na pek papir i peći oko 25 minuta na 180 stepeni.
Napravite sami spekulas začin
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraha
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
1/2 kašičice mlevenog zvezdastog anisa
Za koru umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam. Posebno izmešati brašno, prašak za pecivo, mleveni badem i mleveni spekulas keks, pa iz dva puta umešati u belanca i lagano špatulom izmešati. Preručiti u pleh na pek papir i peći oko 25 minuta na 180 stepeni.
150 ml bademovog mleka staviti da se greje, a u preostalih 150 izmutiti žumanca, šećer i gustin, pa skuvati fil. Ostaviti da se hladi.
Koru preseći na 3 dela, pa premazati mlekom pomoću silikonske četkice. Umutiti maskarpone sa kremom sa vaflima, pa dodati skuvani krem i sve zajedno mutiti, a zatim dodati i mleveni spekulas keks.
Kore premazati filom, ređati jednu na drugu, a zatim tortu i sa strana premazati ostatkom fila. Odozgo posuti mlevenim spekulas keksom, a sa strana poređati cele spekulas keksiće.
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraha
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
1/2 kašičice mlevenog zvezdastog anisa
Коментари
Постави коментар