Пређи на главни садржај

Lenja pita - orasi, suve šljive

Za testo:
280 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
50 g šećera
100 g margarina
1 jaje
1 kašika pavlake
1 kesica vanilin šećera

Za fil:
250 g mlevenih oraha
200 g suvih šljiva
100 g suvog grožđa
2 kašike džema od smokvi
250 ml mleka
100 g šećera
3 kašike griza


U posudi umutiti mikserom margarin, jaje, pavlaku, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodati mešavinu brašna i praška za pecivo i mutiti da se naprave mrvice. Zatim rukom kratko zamesiti testo, pa uviti u providnu foliju i ostaviti jedan sat u frižideru. U međuvremenu pripremiti fil. Šljive i suvo grožđe iseckati, pa dodati u mleko sa šećerom i staviti da proključa. Kuvati uz mešanje 1-2 minuta, pa skinuti sa šporeta i dodati mešavinu mlevenih oraha i griza, a na kraju umešati i džem od smokvi, pa pokriti folijom i ostaviti da se ohladi. 

Testo podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo rastanjiti između pouljenog celofana u oblik pleha u kojem ćete peći. U podmazan pleh staviti prvu koru, pa je izbockati viljuškom. Preko ravnomerno rasporediti fil, pa staviti drugu koru. I nju izbockati viljuškom. Peći oko 30 minuta na 175 stepeni, odnosno dok lepo ne porumeni. Ostaviti da se dobro ohladi (ja držim preko noći u frižideru), pa iseći na kocke i poslužiti. Po želji posuti šećerom u prahu.


Коментари

Popularno

Jaffa rozen kocke

Pecivo sa pekanima i javorovim sirupom

Čoko-nugat rozen kocke

Translate