Пређи на главни садржај

Kolač sa makom i smokvama

Za koru:
100 g maka
250 ml mleka
240 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
200 g margarina
200 g šećera
3 jajeta

Za fil:
600 g smokvi
2 kašike šećera
1 kašičica cimeta
1 kašika gustina
100 g čokolade

I još:
180 ml mleka
90 g šlaga od čokolade


Za koru, u šerpicu staviti mleko da provri, pa dodati mak i izmešati. Ostaviti da se ohladi. Izmešati brašno, so i prašak za pecivo u posebnoj činiji. Umutiti margarin sa šećerom, dodati jaja i dobro umutiti, a zatim dodati polovinu mešavine brašna i maka, pa nastaviti mućenje. Na kraju umešati sav mak i preostalo brašno i dobro umutiti smesu. Izliti u pleh obložen pek papirom i peći oko 25 minuta na 175 stepeni. Pečenu koru ohladiti.

Za fil, u šerpicu staviti zaleđene smokve, šećer i oko 100 ml vode, pa kuvati dvadesetak minuta. Usitniti štapnim mikserom, pa dodati gustin razmućen u malo vode. Kratko prokuvati da se zgusne, pa dodati cimet i izlomljenu čokoladu. Skloniti sa šporeta i izmešati dok se čokolada ne otopi, a zatim ostaviti da se ohladi.

​Umutiti šlag sa mlekom. Na koru naneti fil, preko šlag, pa ostaviti da se dobro ohladi, a zatim seći na kocke i poslužiti.

Коментари

Popularno

Jaffa rozen kocke

Pecivo sa pekanima i javorovim sirupom

Čoko-nugat rozen kocke

Translate