Пређи на главни садржај

Babka sa suvim voćem i pekanima

 

Potrebno je:
  • 300 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 125 ml mleka
  • 1 jaje
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika pavlake
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike šećera
Za fil:
  • 300 g smokvi
  • 2 kašike šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g suvih šljiva
  • 80 g pekana
  • 80 g lešnika
  • 1 kašika gustina
Za premazivanje:
  • 2 kašike meda
U posudu za mešenje sipati brašno, kvasac, prašak za pecivo, šećer i so, pa dobro izmešati. U sredini napraviti udubljenje, pa sipati ulje, jaja, pavlaku i toplo mleko. Izmešati varjačom, a zatim zamesiti testo. Pokriti folijom i ostaviti dva sata na toplom.
U međuvremenu napraviti fil. U šerpicu staviti smokve (ja sam koristila zaleđene iz zamrzivača) i šećer. Prokuvati desetak minuta, a zatim izmiksati štapnim mikserom. Dodati suvo grožđe i razmućen gustin, pa skuvati, a zatim ostaviti da se hladi.
Iseckati suve šljive, lešnike i pekane, ne previše sitno. 
Testo rastanjiti u pravougaonu ploču, premazati smokvama i suvim grožđem, pa posuti seckanim voćem. Uviti u rolat, a zatim rolat preseći po dužini i uplesti krajeve okrećući presečenu stranu na gore. 
Pleh za hleb naprskati uljem, pa preneti babku, pokriti folijom i ostaviti još oko 45-60 minuta na toplom da nadođe. 
Rernu zagrejati na 180 stepeni, pa staviti da se peče 20 minuta. Posle toga pokriti aluminijumskom folijom, pa peći još oko 20-25 minuta. 
​Pečenu odmah premazati medom, pa ostaviti desetak minuta u plehu da se ohladi, a zatim preneti na rešetku da se potpuno ohladi.
​Iseći i poslužiti. 


Коментари

Popularno

Jaffa rozen kocke

Pecivo sa pekanima i javorovim sirupom

Čoko-nugat rozen kocke

Translate