Пређи на главни садржај

Babka sa suvim kajsijama i bademom

 

Potrebno je:
  • 300 g brašna
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 125 ml mleka
  • 1 kašika pavlake
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 jaje
Fil:
  • 200 g suvih kajsija
  • 2 kašike šećera
  • 1 pomorandža - sok
  • 80 g badema
Još:
  • po potrebi med
  • 20 g badema
  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka




U vanglu za mešenje dodati brašno, suvi kvasac, šećer i so i izmešati. U drugoj posudi zagrejati mleko, umešati pavlaku, ulje i jaje, pa dodati u posudu sa brašnom i zamesiti testo špatulom, a na kraju kratko i rukom. Oblikovati u kuglu, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti na toplom da narasta (ja sam držala oko sat i po). 

​Kajsije staviti u šerpicu, dodati šećer, naliti 250 ml vode i kuvati desetak minuta kada provri, dok ne uvri skoro 200 ml vode. Dodati sok od pomorandže, pa kuvati još desetak minuta, dok se količina tečnosti upola ne smanji. Preručiti u blender i izmiksati, da se dobije gušća pasta. 

Bademe blanširati, očistiti ljusku, pa iseckati, koliko možete, na listiće (lakša varijanta je kupiti badem u listićima :) ). 

Nadošlo testo rastanjiti u pravougaounu ploču, premazati pastom od kajsija, posuti listićima badema (ostaviti za posipanje malo), pa uviti u rolat. 

​Rolat preseći po dužini na pola, pa uplesti, okrećući presek ka gore. Prebaciti u vekna pekač obložen pek papirom, posuti ostatkom listića badema, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti na toplom još oko 45 minuta da naraste. 

Premazati umućenim žumancem i mlekom, pa staviti da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Posle deset minuta pečenja, pokriti aluminijumskom folijom i tako peći još 25 - 30 minuta, a zatim skinuti foliju i pustiti da dobije rumenu boju još 5-7 minuta. 

Odmah je premazati medom silikonskom četkicom, pa izvaditi na rešetku da se hladi.
​Ohlađenu seći na parčad i poslužiti. 

Коментари

Popularno

Jaffa rozen kocke

Pecivo sa pekanima i javorovim sirupom

Čoko-nugat rozen kocke

Translate