Potrebno je:- 300 g brašna
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 125 ml mleka
- 1 kašika pavlake
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 jaje
Fil:- 200 g suvih kajsija
- 2 kašike šećera
- 1 pomorandža - sok
- 80 g badema
Još:- po potrebi med
- 20 g badema
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
|
|
U vanglu za mešenje dodati brašno, suvi kvasac, šećer i so i izmešati. U drugoj posudi zagrejati mleko, umešati pavlaku, ulje i jaje, pa dodati u posudu sa brašnom i zamesiti testo špatulom, a na kraju kratko i rukom. Oblikovati u kuglu, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti na toplom da narasta (ja sam držala oko sat i po).
Kajsije staviti u šerpicu, dodati šećer, naliti 250 ml vode i kuvati desetak minuta kada provri, dok ne uvri skoro 200 ml vode. Dodati sok od pomorandže, pa kuvati još desetak minuta, dok se količina tečnosti upola ne smanji. Preručiti u blender i izmiksati, da se dobije gušća pasta.
Bademe blanširati, očistiti ljusku, pa iseckati, koliko možete, na listiće (lakša varijanta je kupiti badem u listićima :) ).
Nadošlo testo rastanjiti u pravougaounu ploču, premazati pastom od kajsija, posuti listićima badema (ostaviti za posipanje malo), pa uviti u rolat.
Rolat preseći po dužini na pola, pa uplesti, okrećući presek ka gore. Prebaciti u vekna pekač obložen pek papirom, posuti ostatkom listića badema, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti na toplom još oko 45 minuta da naraste.
Premazati umućenim žumancem i mlekom, pa staviti da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Posle deset minuta pečenja, pokriti aluminijumskom folijom i tako peći još 25 - 30 minuta, a zatim skinuti foliju i pustiti da dobije rumenu boju još 5-7 minuta.
Odmah je premazati medom silikonskom četkicom, pa izvaditi na rešetku da se hladi.
Ohlađenu seći na parčad i poslužiti.
Коментари
Постави коментар