Za testo:
|
U vanglu za mešenje dodati brašno, suvi kvasac, šećer i so i izmešati. U drugoj posudi zagrejati mleko, umešati pavlaku, ulje i jaje, pa dodati u posudu sa brašnom i zamesiti testo špatulom, a na kraju kratko i rukom. Oblikovati u kuglu, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti na toplom da narasta (ja sam držala oko sat i po). U međuvremenu pripremiti filove. Za fil od oraha staviti mleko, šećer, med i margarin u šerpicu i mešati dok ne provri i dok se sve ne istopi, a zatim umešati orahe izmešane sa gustinom. Skinuti sa šporeta i mešati još minut - dva, a zatim ostaviti da se hladi. Slično pripremiti i fil od maka - u šerpicu staviti mleko, šećer, med i margarin i zagrevati dok se sve ne istopi i mleko proključa, a zatim skinuti sa šporeta, pa umešati mak izmešan sa gustinom i kajmak. Takođe kratko izmešati, pa ostaviti da se hladi. Nadošlo testo podeliti na dva dela (kod mene po 275g). Svaki deo rastanjiti u pravougaonu ploču, otprilike istih dimenzija. Jedan deo premazati filom od oraha, a drugi filom od maka, pa urolati. Rolate preseći po dužini da se dobiju 4 trake, pa ih umotati po želji (ja sam ovoga puta pravila okruglu babku). Pleh za pečenje isprskati uljem u spreju, pa prebaciti babku, pokriti krpom i ostaviti još 45 minuta na toplom da naraste. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Žumance umutiti sa mlekom, pa silikonskom četkicom premazati babku. Peći tako 10 minuta, a onda pokriti aluminijumskom folijom i peći još 20 minuta. Skinuti foliju, pa peći još 5 - 7 minuta da porumeni. Vruću babku odmah u plehu premazati medom. |
Коментари
Постави коментар